Teknolojik Aletler Çocuklar İçin Zararlı mıdır?

/ 11 Mart 2022 / / yorumsuz
Teknolojik Aletler Çocuklar İçin Zararlı mıdır?

Teknolojik Aletler Çocuklar İçin Zararlı mıdır?

Teknolojik Aletler Çocuklar İçin Zararlı mıdır? gelişmesiyle  beraber akıllı cihazlar hayatımıza her geçen gün bir önceki günden dahafazla dâhil olmaktadır. Yetişkinlerde olduğu kadar  çocuklarında vazgeçilmezi haline  gelen bu aletler dikkatli kullanılmadığında birçok olumsuz sonuca yol açmaktadır.Özellikle bütüngün çok çalışıp eve gelen bir ebeveynin dinlenmek isteyip çocuğunun eline telefon,tablet vererek kendi haline bırakması çoğu ailede yaşanan  tehlikeli bir durumdur. Bu durumun kontrollü bir şekilde kullandırılması gerekir.

Teknolojik Aletler Hangi Yaşta Kullanılmaya Başlanmalıdır?

Akıllı aletlerin kullanımı 2 yaşın altına kadar düşmektedir.Özellikle beyin gelişimi için çok önemli olan 0-4 yaşta çocukların sadece tablet ve telefondan değil, televizyondan da uzak durması çok önemlidir. Çünkü çocukların beyni ekrandan geçen hızlı kareleri yakalamakta zorlanmakta ve adeta şoka girmektedir.

Oyun çağındaki bir çocuğun eline telefon,tablet tutuşturup uslu durmasını fırsat bilerek kendine zaman ayırmaya çalışan ebeveynler şunu bilmeliler ki, “Çocuğunuzu bu tek gözlü canavarlara av yapıyorsunuz.”

Araştırmalar çocukların teknolojik cihazları uygun olmayan süre,sıklık ve farklı duruş pozisyonlarında kullanmalarının çeşitli yanlış fiziksel gelişim ve ruhsal bozukluklara sebep olduğunu kanıtlamıştır.

Ayrıca akıllı telefon bağımlılığı gösteren çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygusal dengesizlik, öfke ve dikkat eksikliği, birçok odaklanma sorunu gibi problemler görülebilir.

Ebeveynler tarafından yasaklanmayan siteler,oyun portallari çocukların hayata bakış açısını değiştirdiği,farklı duygu değişimleri yaşattığı,şiddete meyilli bir gelecek oluşturduğunu çıkan haberler ve gazete manşetlerinde dinleyip okumaktayız.

Teknolojik Aletler Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Ebeveynlerin çoğu çocuklarının akıllı telefonu aşırı kullanmalarından şikâyetçidirler. Ama birçok ebeveyn de telefon ile gereğinden fazla vakit geçirmektedir.Zamanlarının çoğunu sosyal medya hesaplarında paylaşım yaparak, video izleyerek ve oyun oynayarak geçiren ebeveynler çocuklarına da kötü örnek olmakta ve onları ihmal edebilmektedirler.

Birbirleriyle iletişim kurmayan, kendi sanal dünyalarında yaşayan aile bireyleri azımsanmayacak kadar artmış durumdadır.Çocukların teknoloji ve telefon bağımlılığının Horlama Nedenleri önüne geçmenin ilk adımı ebeveynlerin teknolojiye hapsolmuş  kendi  hayatlarını gözden geçirmeleriyle başlar. Ebeveynlerin dikkatli ve bilinçli bir şekilde telefon kullanmaları çok önemlidir.Teknolojiyi kullanırken çocuklarından önce kendilerine  sınırlar koymalı, aşırıya kaçmamalıdırlar.

Çocuklarınız gözlerinizin önünde büyürken onların gözlerinin içine bakın ve çocuklarınızla gerçek paylaşımlarda bulunmaya çaba gösterin. Çünkü telefondaki paylaşımlara her zaman ulaşabilirsiniz ama çocuğunuzun sizden ayrı kendini başka bir odaya kapatarak, sizden uzak kalarak geçip giden yıllarına bir daha ulaşamazsınız.