Cep Telefonları Neden Patlar? Patlama sebepleri

/ 9 Temmuz 2019 / 0 views / yorumsuz
Cep Telefonları Neden Patlar?  Patlama sebepleri

Günümüzde hayatımızın her noktasına dahil olan cep telefonlarının patladığı haberlerini duymaktayız. Peki cep telefonları neden patlar? Bu sorunun bir tek cevabı yoktur. Yani, cep telefonları tek bir nedenden ötürü patlamazlar, bunun birden çok nedeni olabilmektedir. Bunlarında en başında batarya çeşidi gelmektedir. Piyasada bulunan cep telefonlarının çoğunda lityum iyon bataryası vardır. Bunun nedeni ise lityum elementinin çok hafif olması ve yeni çıkan cep telefonlarının giderek hafifletilmeye çalışılmasıdır. Diğer bir nedeni depolayabildiği enerji miktarının daha fazla olmasıdır. Diğer pillerde olduğu gibi bunlarda da iki farklı elektrot bulunmaktadır. Birisi pozitif olan katot, diğeri negatif olan anot elektrotudur. Telefon şarj olurken de iyonlar katottan, anota doğru hareket etmektedir. Telefon kullanılmaya başladığında ise iyonlar tam tersi yönde hareket etmektedir. Bu iki elektrot kutbunun arasında tutuşma ihtimali büyük olan ve organik bir çözücü olan elektrolitler bulunmaktadır. Bu kimyasalların tek amacı iyonların daha hızlı bir şekilde hareket etmesidir.

Lityum Bataryalarda ki en önemli nokta ise anot ve katot kutuplarının asla birbiri ile temas etmemesidir. Bu iki kutup temasa geçtiği anda kısa devre oluşmaktadır. Bataryadaki tüm enerji ise ortada bulunan elektrolitlere verilmektedir. Bu ısı ise zamanla telefonun alev almasına veya patlamasına neden olmaktadır. Bu teması en aza indirmek için bataryalarda iki kutup arasına ayırıcılar eklenmiştir. Fakat günümüzde yeni telefon tasarımlarında bataryaların daha da incelmesi ise bu kutupların giderek birbirine daha da yaklaşmasına neden olmuştur.

Cep telefonlarının patlamasına sebep olan bir diğer etken ise cep telefonunu kısa sürede ve yüksek enerjiyle şarj etmeye çalışmaktır. Bu durum da bataryanın kısa devre yapmasına ve ısınmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden bataryanın üzerine yazan voltaj değerleri ile şarj aletinin üzerinde yazan değerlerin birbiriyle örtüşmesi gerekmektedir.

Cep Telefonlarının Patlamaması İçin Ne Yapmalıyız?

  • Telefon şarja takılı iken oynamamalı, asla telefonla konuşmamalıyız.
  • Kullanmadığımız uygulamaları kapatmalı, çok fazla uygulamayı aynı anda açmamalıyız
  • “Hızlı Şarj” gibi ürünleri kullanmamalı, batarya üzerinde ki voltaj aralığının üzerine çıkmamalıyız.
  • Batarya ömrü tükendiğinde orijinal batarya ile veya lisanslı bir ürünle değiştirmeli asla sahte ürünleri kullanmamalıyız
  • Şarj aletlerinde ucuz, sahte ve taklit ürünleri kullanmamalıyız.
  • Telefonu yastığımızın altına veya yatağımızın içine koymamalıyız.
  • Cep telefonunu 40 C üstünde çok sıcak ortamlarda bulundurmamalıyız.
  • Telefonumuzun ısındığını anladığımız anda soğuması için beklemeliyiz.
  • Cep telefonlarımızın sıvı ile temas etmesini engellemeli, eğer ettiyse telefonu kapatarak kurutmalıyız.