Varikosel Nedir?

/ 28 Aralık 2019 / / yorumsuz
Varikosel Nedir?

Varikosel Nedir? Testislerin erkeklerde sperm hücrelerini üreten testislerin kirli kanını toplayan damarların normalden daha fazla çok genişlemesidir. Kadınlarda görülen varislerin erkeklerde yumurtalarda görülen halidir. Yumurtalıkların kirli kanını toplayan ven denilen damarların normalden fazla genişlemesidir.

Varikosel Neden Olur?

Damarların içindeki kapakçık sisteminin bozulmasıyla kan akımın tersine oluşmasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Ayakta fazla duran erkeklerde bir risk faktörü söz konusudur. Varikoselin temelde verdiği rahatsız bu kan akımına bağlı olarak testisin sperm üretiminin, sperm sayısının ve sperm hareketinin azalmasıdır.

Varikosel Hangi Yaştaki Erkeği Etkiler?

Varikosel her yaşta erkeği etkiler. Çocuklarda ergenlerde, 20li -30lu 40 lı yaşlar. Ama daha çok evlenen erkeklerin çocuk sahibi olamama şikâyetleri ile hekime başvurmaktadır. Bu tür hastaların muayenelerinde Varikosele rastlanmaktadır.

Varikosel Tedavi Edilmesinde Gerekli Durumlar Nelerdir?

Her varikoselin tedavisi ameliyat değildir. Varikoselin tedavi gerektiği bazı iki önemli kriter vardır. Varikosele bağlı kısırlık problemi olması ve şiddetli olması durumunda tedavi edilir. Bir erkek evliliğin üzerinden belli bir zaman geçtiği halde çocuk sahibi olamadıysa kadın doğum muayenesi yaptırmış her hangi probleme rastlanmamışsa, hastada varikosel varsa tedavi edilmelidir. Ameliyat gerekliği varsa kesin çözüm cerrahidir. Micro cerrahi varikosel yöntemi dir. Dışarıdan belli olmayacak kesilerle Lokal anestezi ile ameliyat olur. Komplikasyon oranı oldukça azdır

Varikoselin Tanısı Nasıl Konur?

Varikoselin tanısı ayakta yapılan fiziki muayene ile konulur. Varikosel olduğu düşünülen hastalarda fiziki muayene ile sarkmanın derecesi tespit edilir. Doppler Ultrasonografi i ile damarların çapları ölçülür. Belli bir çaptan sonra cerrahi girim yaklaşımına karar verilir. Ayrıca sperm testi yaptırılarak, sperm sayısı hareketliliği ve yapısı belirlenir. Buna göre hastanın yaşı ve çocuk sahibi olup olmadığına göre bir ameliyat planı yapılır.