Migren nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

/ 20 Nisan 2020 / 0 views / yorumsuz
Migren nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Günümüzde en çok yaygın olarak bulunan bu rahatsızlık daha çok bayanlarda görülmektedir. Migren hastası olan kişiyi yaşam kalitesinden alıkoyan bu durum sanıldığından çok daha zorlayıcı olabilir. Peki bu hastalık ile baş etmenin bir yolu var mı? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Bu konuda sizlerle tek tek paylaşarak ilerleyelim.

Migrenin belirtileri

Sıradan bir baş ağrısı olmayıp tedavisi mümkün nörolojik bir hastalık olan migren, en fazla başvurulan rahatsızlıklardan biridir. Migren hastaları daha çok hormonlarının aktif olduğu genç yaşlarda olan bayanlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır. Bayanlar da %20’sinin, erkeklerin ise %8’inin migrenli olduğu araştırmalarda görülmektedir. Migren baş ağrısı, zonklayıcı keskin olarak özellikle şakak bölgesinde rahatsız edici şekilde kendini belli eder.

 Migren atakları bazılarında yılda 2-3 defa, bazılarında ise sürekli defalarca olabilmektedir. Migren ağrılarının çoğunun çok şiddetli olduğu bilinmektedir. Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı en önemli özellikleri ağrı ile birlikte bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren hastalarını bu rahatsızlara oldukça hayat dan soğutmaktadır.

Mi̇ğrenin nedenleri

 Migren hastaları tüketmekte oldukları Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, karaciğer, kafeinli yiyecekler, Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler özelikle kırmızı şarap, bira, viski kullanılan yiyecek ve içecekler migrene neden olur. Aynı zamanda kötü alışkanlıklar sigara da tetikler. Duygusal olarak çöküntü yaşayanlar depresyon, Adet dönemi, hava-mevsim değişiklikleri, migrene neden olmaktadır. Migren hastalarının en hassas oldukları  Titreşen veya parlak ışıklar, kokular ,duygusal boşluk,  aşırı üzülmek veya  depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan gibi haller migreni daha sık hale getirebilir.