Lohusalık Döneminde Yaşanabilen Ruhsal Çöküntüler Nelerdir?

Lohusalık Döneminde Yaşanabilen Ruhsal Çöküntüler Nelerdir?
Lohusalık Döneminde Yaşanabilen Ruhsal Çöküntüler Nelerdir? Genellikle lohusa dönemin 3 veya 4. gününde başlar, 2 ila 12 hafta sürer ve kendiliğinden kaybolur. Semptomlar uyku bozuklukları, ağlama, huzursuzluk, ani ruh hali değişiklikleri, eleştiri ve önerilere karşı aşırı duyarlılık ve üzüntüdür. Araştırmalar, hamilelik ve doğum sonrası kederin doğum sonrası östrojen ve progesteron düzeylerinden kaynaklandığını göstermiştir. Bu durum annenin bebeğinin bakımını veya günlük hayatın işleyişini etkilemez.
Bu süreçte anneye sağlık ekibi ve aile aracılığıyla sosyal destek sağlanmalıdır. Özellikle anne adayını bebeği için bakım ve doğum sonrası ruh hali değişimleri konusunda eğitmek önemlidir. Bu süre zarfında anne bebeği için endişelenebilir ve kendisi için büyük beklentileri olabilir. Bir annenin rolünü ve şefkatini öğrenmesi zaman alır ve her şeyi bilmek zorunda hissedebilir. Bu süre zarfında annenin bebeğinin bakımına ilgi ve destek göstermesi gerekir.
Doğum Sonrası Depresyon
Doğum sonrası depresyon genellikle doğumdan sonraki ilk 6 haftada başlar ve doğumdan sonra 1 yıla kadar sürebilir. Doğum sonrası depresyon belirtileri;
- Uyku
- İştah bozukluğu
- Sık sık ağlama
- Değersizlik duygusu
- Hayal kırıklığı
- Huzursuzluk ve yavaşlık
- Huzursuzluk
- Yalnızlık
- Bebeğe ve çevresindekilere karşı öfke ve düşmanlık
Lohusalık Döneminde Yaşanabilen Ruhsal Çöküntüler Nelerdir?
Lohusalık döneminde yaşanabilen ruhsal çöküntüler nelerdir? Sorusu anne adaylarında öz bakım ve bebek bakımında azalma veya suçluluk duygusu olarak ifade edilebilir. Birçok anne bu süre zarfında mutlu olmayı umar, bu nedenle yaşadıkları zıt duyguları ve depresif belirtileri gizleme eğiliminde olabilirler. Annelik duygusunu tam olarak yaşamazlar ve annelik rolünü tam olarak yerine getirmediklerine kendileri karar verebilirler.
Çevrenizdekiler tarafından yargılanma korkusuyla saklanma eğiliminde olabilirsiniz. Annenin duygusal durumunu izlemek, olumsuz duygularını ifade etmesini ve karşılaştırmasını önlemek için yakın çevre için faydalıdır. Annenin onu görmeye gittiğinde doktora bilgi verilmesi, ilaç ve psikoterapi yönlendirmelerinin sağlanması önemlidir.
Erken Tedavi Önemli
Sorusunda erken tedavinin önemi fazladır. Doğumdan sonraki 2 hafta içinde depresyona başlayabilirsiniz. Erken tedavi bu nedenle çok önemlidir. Uykusuzluk, gerginlik, duygusal aşırı tepki, huzursuzluk, gün içinde sık sık değişen ruh hali değişimleri, kötü olaylardan sorumlu hissetme, doğan çocuğun kendisinden olmadığını düşünme, bebeğin onu yeterince önemsemesi, üstesinden gelemediği sağlık sorunlarının olması doğum sonrası başlayan depresif belirtilerdendir.
Bir belirti fark ettiğiniz anda tedavi ve yatış için bir psikiyatriste başvurmalı, anne ve çocuğun güvenliğini sağlamayı ön planda tutmalısınız. Annelerin taburculuk sonrası fizyolojik ve psikolojik değişimlere uyum sağlamaları, rollerine çabuk uyum sağlamaları, kendilerine ve bebeklerine bakmaları beklenir. Anneyi hamilelik sırasında olası doğum sonrası ruh hali değişimleri konusunda bilgilendirmek ve taburculuğun ilk 6 haftasında fiziksel ve zihinsel sağlığını dikkatle izlemek önemlidir.
Yorum yaz