Kafada Sirkeye Bite Ne İyi Gelir ?

/ 28 Şubat 2019 / / yorumsuz
Kafada Sirkeye Bite Ne İyi Gelir ?

Sirke, baş bitinin yumurtasıdır, daha kolay görüldüğünden, genellikle bit yerine sirkeden söz edilir.
Çocuklarda sirke bulunması onların kirli oldukları anlamına mı gelir? Tabii ki hayır.

Sirke, kirli olsun olmasın, taranmayan, dağınık saçların arasında daha iyi yerleşebilir, ama bitin kirle beslendiği ve bu yüzden yalnız pis insanlarda bulunduğu inancı yanlıştır. Bit su içinde de uzun zaman ölmez ve bu yüzden, her gün saçları yıkanan bir çocuğun basında da görülebilir. Bu durumda doktora başvurmak en iyi yoldur. Doktor sirkeyi öldüren bir ilaç ya da şampuan önerecektir. Sirkeden kurtulmak için hepsini tarakla temizlemek gerekmez. Bu işlem özellikle çocuklara çok sıkıntı verir. İlaç her gün kullanılırsa, sirkeler ölecek ve zamanla, saç uzadıkça yok olacaktır.

Bitin sirkesi saça o kadar sıkı yapışır ki, saçtan dökülüp başka bir konağa geçmesi pek olası değildir. Sirkenin canlı kalması için en az 22 °C derece sıcaklık gerekir. Bu yüzden, söz gelimi kopan bir saç telinin üzerinde baştan ayrıldıkları zaman, kısa zamanda ölürler.

Bit nasıl bulaşır?

Kullanılmış giysiden baş biti geçer mi?

Hayır. Baş biti giysilerde yaşamaz. Bitlenmenin tek yolu, iki kişinin, bitin yürüyerek saçtan saça geçebileceği kadar başları yakın bir biçimde oturmasıdır. Eski giysilerden beden biti geçmesi de pek olanaklı değildir, çünkü bitin yaşaması için beden sıcaklığı ve kan ile beslenmesi gerekir. Eğer kuşkunuz varsa giysileri iyice yıkayıp dikkatle ütüleyin. Sirke en çok giysilerin dikiş yerlerinde yaşar.

Kasık bölgesinde ve göğüsteki kıllarda sirke olabilir mi?

Evet, ama baş bitinin sirkesi değil. Baş biti ile kasık biti, bit ailesinin değişik türleridir. Üç değişik bit türü de ayrı bölgelerde yaşar ve birbirinin bölgesinde görülmez.

Sirke, saçın dibe yakın yerine yerleşen baş bitinin (pediculus humanus capitis) yumurtalarına verilen addır, insandan insana yakın temasla geçen bit, hastalık taşır ve bulunduğu kişiyi rahatsız eder. Ancak, gittikçe yaygınlaşan bu sorun, tedavi edilebilir.

Bitler nasıl yaşar?

Dişi bit yumurtasını, bir saç telinin deriye yakın yerine bırakır. Sirke, sarı-beyaz renkte ve saydamdır. Dıştan bakıldığında içindeki embriyo açıkça görülebilir. 8-9 gün sonra yavru bit yumurtadan çıkar. Saç günde 1/3 mm uzadığından, bu sırada yumurta deriden yukarıdadır ve yavru bit, yumurtadan çıkınca yeniden saçın dibine iner.

Yavru bu aşamada kanatsız ve yassıdır, saça pençeleriyle tutunur ve yalnızca kanla beslenir. Yumurtadan çıkar çıkmaz hemen beslenmeye başlar ve saydam olan bedeni kırmızı bir renk alır. Altı gün içinde üç kez kabuk değiştirerek erişkin büyüklüğüne ulaşır. Erişkin bitin rengi grimsi olmakla birlikte, içinde yaşadığı saçın rengine uyum sağlar. Sarışınlarda yaşayan bitler esmerdekilerden daha açık renktir.

Bitten korunma yolları

Çocukların kendilerine ait, sık dişli taraklar kullanmalarını, taraklarını sık sık yıkamalarını ve asla arkadaşlarına vermemelerini sağlayın.

Çocuğunuzun saçını sık sık inceleyin. Bunu, başını yıkarken bir oyun haline getirin. Biti göremeseniz bile sirke kolayca fark edilir. Saça sıkıca yapışan sirke kız çocuklarda kulakların hemen arkasına, erkeklerde ise tepeye yerleşir.

Saçınızı ve çocuğunuzun saçını tararken bit bulunup bulunmadığını kontrol edin, bulduğunuz bit ölü bile olsa yumurtlamış olabilir. Dikkatle bakarsanız bit ile kepekleri kolayca ayırt edebilirsiniz.

Zevklerini beğenmeseniz bile gençleri, görünüşlerine özen göstermeleri konusunda destekleyin.

Eğer sirke bulursanız, öteki çocukların da tedavi edilmesi için çocuğunuzun okuluna bildirin.