Kaç Öğün Beslenmeli, Hangisi Daha Sağlıklıdır?

/ 14 Şubat 2020 / / yorumsuz
Kaç Öğün Beslenmeli, Hangisi Daha Sağlıklıdır?

Beslenmede öğün sayısı konusunda uzmanlar tarafından pek çok iddia ortaya atılmıştır. Bu iddiaların kişilere göre pek çok açıdan doğru olduğu savunulabilir. Çünkü her bir insanın kendine özgü metabolizması ve çalışma şekli vardır. Bu kişinin hastalığı olup olmamasına ve yaşam tarzı gibi pek çok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Ancak öğünlerde tüketilmesi gereken gıdalar ve öğün sayısı hakkında temel bazı kurallar söylenebilir.

Öğün sayısı kişiye göre 2,3 veya ara öğünlerle beraber daha fazla olabilir. Ancak 3 öğünden fazlası pek fazla önerilmez. Sağlıklı olan 2 veya 3 öğün olandır. Mümkün olduğu müddetçe 2 öğün tüketmek ruh ve beden sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle insülin sorunu olduğu iççin kilolu ve insülin direnci olan kişilerde ara öğünleri atıp zamanla 2 öğün tüketmeleri tavsiye edilir. Bu hem zayıflamak için hem de insülin direncini kırmak için oldukça önemlidir. Fakat çalışan kişiler, spor yapanlar ve metabolizması hızlı olanlar içeriğine ve kalorisine dikkat ederek kendine göre öğün sayısında 3.4 ya da 5 öğün olarak değişiklik yapabilir.

Bunların aksine normal yaşamımızda dengeli beslenmeye, tek yönlü değil de karbonhidrat, protein ve yağlardan dengeli bir şekilde tüketmeye dikkat edilmelidir. Kahvaltı asla ihmal edilmemeli ve öğünlerde sebze, kurubaklagil gibi gıdalar çeşitlendirilmelidir. Vücut için gerekli olan kaloriyi sağlayacak kadar ve fazla aşmayacak kadar yeterli miktarda yenmelidir. Yaşlandıkça ağır beslenme tarzını yerini hafif ve sebze ağırlıklı beslenmeye bırakmalıdır. Kahvaltı güçlü, akşam öğünü de hafif tercih edilmelidir ve akşam öğünü mümkün olduğu kadar erken yenmelidir. İleri saatlerde acıkılırsa proteince zengin süt, yoğurt ya da kuruyemiş tercih edilebilir. Öğünlerde hazır gıda, karbonhidratça zengin hamburger tarzı ürünlerden uzak durulmalıdır. Bu şekilde doğal ve katkısız beslenme tarzı tercih edildiği sürece hem sağlığımızı korumuş oluruz hem de kendimizi daha iyi hissederiz.