İyot Eksikliği Zekâ Geriliğine Yol Açar mı?

İyot Eksikliği Zekâ Geriliğine Yol Açar mı?
İyot Eksikliği Zekâ Geriliğine Yol Açar mı? Sorusu tuz kullanıcıları tarafından araştırılıyor. Bazı bölgelerde yetiştirilen sebze ve meyvelerin iyot içeriğinin düşük olması nedeniyle diyette iyot ihtiyacını karşılamak oldukça zordur. Bu nedenle, iyotlu toprağın kıt olduğu ülkemizde iyot katkılı tuz kullanımı çok önemlidir. Günlük hayatımızda kullandığımız iyot katkılı tuzlar, günlük hayatımız için yeterli miktarda iyot içerir. Ancak günümüzde yaygınlaşan çeşitli nitelikteki kaya tuzlarının kullanımı iyot eksikliğine bağlı riskler taşımaktadır.
İyotun Gereksinimleri Nelerdir?
İyot eksikliği zekâ geriliğine yol açar mı? Sorusunda vücudun günlük görevlerini kolayca yerine getirebilmesi için iyot gereksinimlerinin tam olarak karşılanması esastır. 0-5 yaş çocuklar için 90 mcg/gün, 6-12 yaş çocuklar için 120 mcg/gün, ergenler ve yetişkinler için 150 mcg/gün, gebelik ve emzirme için 200-300 mcg/gün olarak belirlenir.
Hamilelik sırasındaki rakamlara baktığımızda, iyot ihtiyacının diğerlerinin yaklaşık iki katı olduğunu görebiliriz. İyot müstahzarları genellikle hamile kadınlar için doktor Flashresim üzerine kullanılır, çünkü bu miktar yiyeceklerle karşılanması çok zor olan bir miktara tekabül eder. Bunlar, iyot tabletleri veya iyot damlaları adı verilen herhangi bir besin takviyesi olabilir. Bu sayede bebeğin anne karnındaki gelişimi için ihtiyaç duyduğu iyot mineralleri tamamen karşılanabilir.
İyot Eksikliği Zekâ Geriliğine Yol Açar mı? İyot Eksikliği Nedir?
İyot, insan büyüme ve gelişmesinde çok önemli bir yere sahiptir. İyot eksikliğinin bir sonucu olarak birçok zekâ geriliği ortaya çıkabilir ve iyot eksikliği dünyadaki önlenebilir zekâ geriliğinin önde gelen nedenidir. Bu zekâ gerilikleri ve çeşitli hastalıklar, tiroid hormonunun üretilememesinden kaynaklanmaktadır. Hamilelik ve bebeklik döneminde iyot eksikliği de kalıcı hastalıklara yol açabilir.
Guatrlı hipotiroidizm, bir kişinin günlük iyot alımı 10 mcg’nin altına düştüğünde gelişir. Guatr, iyot eksikliğinin en erken klinik belirtisidir. Gebe kadınlarda bu iyot eksikliği seviyesi, fetal bodurluğa, düşüklere ve ölü doğumlara neden olabilir. Çocukluk çağında iyot eksikliğiniz varsa, zekâ geriliği olma olasılığınız daha yüksektir. Daha az iyot eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği bozukluğu ve konsantrasyon bozukluğu gibi hastalıklara neden olabilir. Erişkinlerde iyot eksikliği erken guatr dâhil birçok komplikasyona neden olarak bilişsel işlevin yerine getirilmesini zorlaştırır.
İyot Takviyesi Hangi Yollarla Yapılabilir?
Sorusunda iyot içeren mineral takviyeleri, hamilelik sırasında artan iyot ihtiyacını karşılamak için genellikle bir doktor tarafından reçete edilir. Bu diyet takviyeleri tek başına iyot içerebilir veya iyot ve B vitaminleri, folik asit gibi çeşitli mikro besinler içerebilir.
Planlı gebelikler için en az 3 ay önceden bazı vitamin ve mineral takviyelerine başlanması istenebilir. Bu durumda, iyot genellikle önerilen diyet takviyelerine dâhil edilir. Diyet takviyeleri, yetersiz beslenme, iyotsuz tuzların tüketimi ve hamilelik dışında iyot düzeyi düşük bölgelerde yaşamanın neden olduğu iyot eksikliği için genellikle oral kontraseptifler veya iyot damlacıkları şeklindedir.
Yorum yaz