İnsanlarda Oluşan Baş Ağrısı Sebepleri Nelerdir?   

/ 5 Ocak 2022 / / yorumsuz
İnsanlarda Oluşan Baş Ağrısı Sebepleri Nelerdir?   

İnsanlarda Oluşan Baş Ağrısı Sebepleri Nelerdir?   

İnsanlarda Oluşan Baş Ağrısı Sebepleri Nelerdir? Hem ülkemizde hem de dünya çapında en sık görülen sağlık sorunlarından biri de baş ağrısıdır. Her millette her yaşta, cinsiyetten insanları etkileyen ve birçok nedenden kaynaklı olarak meydana gelir. Genellikle stresli bir yaşamda, kadınlarda ve bazı hastalığı olan kişilerde daha fazla görülür. Hemen hemen her insan yaşamı boyunca baş ağrısını hissetmiştir. İnsanlarda oluşan bağrısı sebepleri nelerdir? Kişinin yaşam kalitesine bağlı olarak baş ağrısının şiddeti değişir. Baş ağrısı, genellikle baş kısmının belirli bir bölümünde veya tamamında zonklama, sıkışma ve ağrı hissidir. Çok yaygın olarak görülen bu sağlık probleminin oranı nöroloji polikliniklerine 4 hastadan 1’i, aile doktorlarına 10 hastadan 1’i ve acil servislere başvuran 15 hastadan 4’dü baş ağrısı şikayetiyle başvurmaktadır.

Baş Ağrısı ve Çeşitleri Nelerdir? 

Dünya çapında en yaygın görülen sağlık sorunu olduğundan dolayı, çoğu kişide farklı şekillerde meydana gelir. Birçok çeşidi bulunmaktadır. İnsanlarda oluşan bağrısı sebepleri nelerdir?En sık görülen ağrılardan biri ise gerilim tipi baş ağrısıdır. En sık görülen bir diğer ağrı ise migren ataklarıdır. Primer ağrısı, kişinin herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklı olarak meydana gelmeyen ağrılara denir. Epizodik, adından da anlaşılacağı üzere kişide ataklar halinde bazı dönemlerde çok şiddetli bir şekilde meydana gelen ve daha sonra kaybolan ağrılardır. Bu döngü düzenli olarak devam eder. Migren, ataklar halinde görülür ve oldukça şiddetli geçer.

Baş Ağrısı Neden Olur? 

Meydana gelen baş ağrısının türüne göre nedenleri de değişiklik göstermektedir. Genellikle yeteri miktarda su tüketmeme, göz bozukluğu, stresli ve endişeli bir yaşam tarzı, düzensiz uyku, kulak enfeksiyonu gibi nedenler baş ağrısına neden olabilir.

Her hastalıkta ve rahatsızlıkta olduğu gibi baş ağrısının da tedavi yöntemi mevcut. Fakat birden çok baş ağrısı çeşidi bulunduğundan baş ağrısının birçok tedavisi mevcut. Gerilim tip tedavisinde, doktorlar tarafından tavsiye edilen ve hemen hemen herkesin de doktora başvurmadan kullandığı ağır kesiciler, kas gevşeticiler ve rahatlatıcılar kullanılmaktadır. Migren tedavisinde ise atak sırasında, şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı ve kusma gibi durumlarda ilaç kullanılır.