Göz Tansiyonu Nedir?

/ 14 Ağustos 2022 / / yorumsuz
Göz Tansiyonu Nedir?

Göz Tansiyonu Nedir?

Göz Tansiyonu Nedir? göz tansiyonu, glokomun gözdeki sinirlere verdiği hasar olarak tanımlanır. Bu hastalık erken fark edilip tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına yol açan yaygın bir göz hastalığıdır.

Normal şartlar altında gözümüzde “vitreus” adı verilen bir sıvı bulunur ve bu göz içi sıvısı eş zamanlı olarak gözü belli bir şekilde (trabeküler ağ)  terk eder. Glokomda göz içi sıvısının çıkış yolunda çıplak gözle görülemeyen bir tıkanıklık oluşur ve bu nedenle göz içi sıvısındaki bu artış glokoma neden olur. Glokom ayrıca basınç yoluyla optik sinir olarak da bilinen optik sinire zarar vererek sinirde geri dönüşü olmayan hasara neden olur.

Kimlerin Gözünde Tansiyon Sık Görülür? Kimler Risk Altında?

  • İleri yaş
  • Ailede glokom öyküsü (kalıtsal yatkınlık)
  • Sigara içme
  • Diyabet
  • Miyopi (uzaktan görme güçlüğü)
  • Uzun süreli kortizon tedavisi

Göz Tansiyonu Tamamen Düzelir Mi?

Göz Tansiyonu Nedir? glokom teşhisi konduktan sonra oluşan hasar geri döndürülemez. Bunun nedeni vücudumuzun en gelişmiş dokusu olan sinir dokusunun kendini yenileme yeteneğinin olmamasıdır. Ancak tedavinin amacı; mevcut hasarın üzerine daha fazla hasarın büyümesini önlemek ve görme kaybını en aza indirmek içindir. Size glokom teşhisi konduysa, doktorunuzun önerdiği belirli süreler boyunca tedavi ve takip yaşamınız boyunca devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun önerdiği takip programını düzenli olarak takip etmeniz ve önerilen tedaviyi dikkatli bir şekilde uygulamanız çok önemlidir.

Göz Tansiyonu Nedir? Glokom Tedavisi

Glokom, göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile tedavi edilir. Göz içi basıncını düşürmek için kullanılan diğer bir seçenek cerrahi veya lazer müdahalesidir. Bazı hastalarda birden fazla ameliyat gerekebilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde uygulanacaktır ancak burada önemli olan göz damlasının günlük kullanılmasıdır. Doktorunuzun önerdiği çeşitli etken maddelerle yapılan ilaç tedavisi kapsamında, göz damlalarınızı  düzenli aralıklarla günde bir veya birkaç kez kullanmalısınız.

Glokom Tedavisinde İzlenecek Basit Kurallar Nelerdir?

En önemlisi göz damlanızı doktorunuzun önerdiği saatte kullanmanızdır. Böylece, göz damlasının zamanını hatırlamanız daha kolay olacak ve aynı zamanda göz tansiyonunuzu daha etkili bir şekilde düşürerek hastalığın ağırlaşmasını önlemiş olacaksınız.

Göz içi basıncını düşürmek için kullanılan göz damlalarının bazı sistemik yan etkileri vardır. Bu kapsamda nefes darlığı veya düzensiz kalp atışı gibi günlük hayatınızı etkileyen herhangi bir yan etki fark ederseniz hemen göz doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz sizi alternatif bir yönteme yönlendirecektir. Doktorunuzun belirlediği sağlık muayenelerine gitmeyi ihmal etmeyin. Hastalığınız ancak doktorunuzun düzenli ziyaretleri ile tedavi edilebilir.

Başka bir sistemik hastalığınız varsa göz doktorunuza söyleyiniz. İlaç alıyorsanız, bu ilaçların göz damlalarınızla etkileşip etkileşmeyeceğini bildiğinizden emin olun. Göz doktorunuz dışında bir doktora gittiğinizde, doktorunuza glokom yani göz içi basıncınız olduğunu bildirmelisiniz.