Göz Seğirmesi Neden Olur?

/ 7 Ağustos 2019 / 3 views / yorumsuz
Göz Seğirmesi Neden Olur?

Bazen gözünüzün iradeniz dışında seğirdiğini fark edersiniz. Bunun sebebi göz kaslarınızın iradenizin dışında kalarak kasılmasıdır. Bu kasılmalar sonucunda göz seğirmesi yaşanır. Yoğun olarak gözün üst kapaklarında bu seğirmeler meydana gelir. Miyokimi adı verilen bu seğirmeler sağlığınızı çoğunlukla tehdit etmez. Yani sürekli göz seğirmesi yaşıyorsanız bunda kesinlikle endişe edecek bir durum yok. Göz seğirmesinin ortaya çıkmasında etkili olan yaygın sebeplerden biri yorgunluktur. Mevsimsel alerjiler de bunu tetikleyebilir. Kontrol edemediğiniz bu kasılmalar bazen çok kısa sürebilir bazense durum tam tersi olur. Günlerce, aylarca sürdüğü durumlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Kısa süreli seğirmeler için ciddi bir problem ya da endişe edilecek bir sorun olmasa da uzun süreli devam eden seğirmeler gözlerinizde oluşabilecek bir hastalığa işaret edebilir. Bu yüzden bu durumlarda bir göz doktoruna görünmek faydalı olacaktır. Kısa süreli olarak yaşadığınız seğirmeler de ise kafein tüketimi, yorgunluk ve geçirdiğiniz stresli dönemler etkili olabilir. Seğirmeler daha ciddi ise kornea ve gözün iç tabakasında oluşan bir iltihaplanmadan şüphe edilebilmektedir. Göz kapağının kapanmasına neden olabilecek bu seğirmelerin, çoğu zaman bir nedeni olamayabiliyor. Bu tür şikayetlerle doktora başvuran bazı hastalarda seğirmenin neden olduğuna dair hiçbir sebep bulunamayabilir.

Seğirmeyi tetikleyen nedenlerse;

Stres: Bir çok sağlık ve hastalık durumuna etki eden stres göz seğirmesine neden olabiliyor. Sınav haftalarında, ya da bizim için sıkıntılı geçen bazı dönemlerde seğirmeler meydana gelebilir. Stresten kaynaklı seğirme ile başa çıkabilmek için stresi kontrol etmeniz gerekir. Bu dönemlerde daha sakin hareket etmek ve kendinizi rahatlatmak seğirmeleri azaltabilir.

 Kafein ve alkol: Merkezi sinir sistemini doğrudan etkileyen ve kullanımında sağlığa zararlı olan bu içecekler göz seğirmelerini etkileyebilir. Kahve, kola gibi kafein barındıran bu tarz içeceklerden uzak durarak göz seğirmelerini kontrol altına alabilirsiniz. Bol su tüketimine de dikkat etmelisiniz..

 Göz kuruluğu: Günümüzde yaygın olarak kullanılan kitle iletişim araçları gözlerinizi yoran bir sürece sizi maruz bırakır. Gözlerin bu şekilde yorulması sonucunda gözlerde kuruluk oluşabilmektedir. Bunun sonucunda zayıf kalan göz kaslarında seğirmeler meydana gelebilmektedir.

 Ara ara göz seğirmeleri yaşıyorsanız korkacak bir şey olmadığını kaslarınızın iradeniz dışında kasıldığını hatırlayın.