Embolizm Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

/ 4 Ağustos 2019 / 2 views / yorumsuz
Embolizm Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kan damarlarının iç cephelerinin tıkanması ile karakterize edilebilen patolojik bir durum olarak kendini gösterir, embolinin gelişmesinde yani damar tıkanıklığının oluşmasında kanın pıhtılaşması hava veya yağ tabakaları etken olabilir. Kan dolaşımına kapalı bir sistem olarak giren yabancı bir madde de damarları tıkayabilir. Adipoz doku parçaları amniyon sıvısı kan pıhtıları yaralarda oluşan fragmanlar protozoa veya yabancı bir cisim kapalı sistem içine girdiğinde damar tıkanıklığı meydana gelir

Emboli Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir

Yağlardan kaynaklanan damar tıkanıklığı gelişmişse bazı nörolojik belirtiler ortaya çıkar, aşırı hassasiyet halüsinasyonlar görme kan dolaşım bozuklukları solunum fonksiyonu bozuklukları ortaya çıkar. Akut solunum yetmezliği de ortaya çıkabilir fokal nörolojik bozuklukların gelişimi meydana gelebilir. Hastalarda, formu değişiklik arz eden sepsis adı verilen bir durum meydana gelebilir. Kalp kaslarında ve çevresinde ağrı, nefes darlığı bayılma nabzın düşmesi ölümcül bir belirti olarak ortaya çıkabilir. Damar tıkanıklığının teşhisinde hastanın klinik tablolarına dayanılarak ve anamnez verilerine dayalı olarak teşhis konmaktadır. Hastanın öyküsü alınır ve muayenesi yapılır anjiyografi elektrokardiyogram ve ultrason testleri ile damar tıkanıklığı Emboli ortaya çıkarılabilir.

Sepsis Nedir?

Sistemik bir enflamatuar reaksiyondur. Bağışıklık sistemini çökertir, böylece HIV AIDS ve bağışıklık sisteminin konjenital normallikleri ortaya çıkar. Semptomları 40 derece vücut ısısı, titreme, üşüme terleme ve nefes darlığı görülür. Kalp nabzı dakikada 150 kez olabilir. Cilt rengi solar, göz akı kızarır. Sepsis tedavisi anti-bakteriyel ajanlar ile sağlanır. Verilen ilaç grubu; Tetrasiklin Tetraolean grubu ilaçlardır. Doktorunuzun önereceği ilaçlar dışında ilaç almamak, doktorun önerdiği antibiyotik ilaçlar almak sepsis tedavisinde ilk adımdır.

Emboli Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Damar tıkanıklığı tedavisinin kapsamlı olması gerekiyor, hastayı rahatlatmak temel amaçtır. Dolayısıyla tıkanıklığa neden olan sebebi ortadan kaldırmak gerekiyor. Sepsis gelişimini önlemek için geniş spektrum aralığına sahip antibakteriyel ilaçlar verilir, hasar gören organların restorasyonu yapılmaya çalışılır. Emboli konumuna bağlı olarak akciğer yetmezliği beyne giden kan dolaşımında aksamalar meydana gelmesi doğum sonrasında meydana gelecek ciddi komplikasyonlar, böbrek yetmezlikleri, anne adayının fetüsünde fonksiyonel bozukluklar veya tamamen fonksiyonsuz kalma gibi çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Embolinin önlenebilmesi için temiz hastane ortamlarında sıhhi hijyenik kuralların uygulanması gerekir, hastanın kaldığı yerlerde enfeksiyonların azaltılması gerekir.