Corono virüsünden Dolayı Ruhsal Bozukluklar

Corono virüsünden dolayı ruhsal bozukluklarnGünümüzün yaygın hastalıklarından biri olan covid 19 virüsü bulaşıcı riski yüksek olan bir solunum yolu hastalıklarından biridir. Henüz tam olarak aşısı bulunmadı fakat çalışmalar devam ediyor. Bu konuda ne kadar önlem alınırsa kişi kendi izolasyonunu sağlarsa kişiler kendilerini bu virüse yakalanma riskinden kurtarmış olurlar.
Corono virüsünden Dolayı Ruhsal Bozukluklar
Kişiler üzerinde süreç ilerleyip zaman ilerledikçe hasta sayılarının artması haberlerin içerikleri, kendi çevremizde hasta olan olmayan bilgisi ve sosyal izolasyonu evlerde nasıl sağlanmasına bağlı olarak depresif belirtilere yol açmaktadır. Yaşamı tehdit eden bir bulaşıcı hastalık olduğundan bu tip belirtilerin ortaya çıkması normaldir. Önemli olan ne ölçüde yaşadığı bireylerin. Her türlü duygusal, psikolojik durumların olduğu gibi burada da fonksiyonları etkileyip etkilemediğine göre bireylerde değişik durumlar yaşanabilir.
Uyku ve yeme problemleri
Yaşanılan psikolojik nedenlere bağlı olarak uykuya dalmada zorluk yaşanması uyku bölünmelerine de neden olmakta. Bunun yanında kabuslar artabilir, uyku kalitesini yitirebilir bireylerde. Ayrıca uyumadan önce haberlere, sosyal medyadaki coronayla ilgili bilgilendirmelere bakıldıysa uykudaki bozukluk daha da artış olabilir. Buna bağlı olarak oluşan iştahta artma azalma gibi bozukluklar meydana gelebilir. Özellikle sosyal izolasyon dönemi ile birlikte can sıkıntısı ve yaşam tarzının değişmesine neden olarak duygusal iştahta azalma veya artma durumları yaşanabilir.
Bir şey olmadığı halde varmış gibi hissetme
Fizyolojik olarak kişilerde rahatsızlık olamasa bile temeli olmayan rahatsızlıkları virüse bağlı tutabiliyorlar. Bu açıdan korona semptomları (öksürük, ateş, boğaz ağrısı gibi) rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Vatandaşlar ateşi olmadığı halde ateşi varmış gibi hissedebilir, boğazında ağrı varmış gibi hissedebilir. Bu vakalarda özellikle hastalıkla ilgili konuşmalar yapıldığında, haberlere bakıldığında kişi psikolojik olarak kendinde bir şeyler aramaya yönelebilir.
Fobiler ile takıntılı düşünceler yineleyici davranışlar
Bireyin olan fobileri varsa ve özellikle sağlıkla bağlantılıysa bunu etkileyebilir, yeni fobiler çıkmasına neden olabilir. Bu açıdan bu hastalıkla yönelik kaçınma davranışları görülebilir. Bu açıdan kişi temizlik ve sağlığın korunmasına bağlı olarak takıntılı düşünceler ve tekrarlayıcı davranışlar sergileyebilir. Kişi her yerin, kendisinin, eve gelen giden herkesin pis olduğuna, virüslü olduğu düşüncesinden atamaz kafasından. Vatandaşlarda oluşan ne kadar duş banyo alsada temizlerse temizlesin yeterince temiz olduğuna inanmaz, tekrar tekrar evi temizler. Obsesif kompulsif davranışlar artacağı gibi aşırı temizlik ve hijyen sağlama durumlarında kişinin vücudunda da buna bağlı olarak hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Aşırı korumacı ve kısıtlayıcı tutum
Temel düşünce bireylerin virüsü kapmamak ve çevremizi korumak olduğundan davranışsal olarak kişiye ters tepki olarak geriye dönmekte. Sağlığa yönelik aşırı ilgi ile beraber buna bağlı yeni alışkanlıklar edinme gibi davranış bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Kişi bu kaygısıyla daha çok zihin yorgunluğa neden olur
Yorum yaz