Çocuklarda Kekemelik Nedenleri ve Tedavisi

/ 8 Ağustos 2019 / / yorumsuz
Çocuklarda Kekemelik Nedenleri ve Tedavisi

Konuşmanın tempo-ritmik bölümünün ses düzeneğinin artikülasyonunda vokal veya solunum kısmında tekrarlanan kıvrımlarla tetiklenmesi olarak açıklanabilir. Çocuklarda Kekemelik Nedenleri yatkınlık ve üretime dayalıdır, kalıtsal sebepler, çocuğun nöropatik yapısı ve merkezi sinir sisteminde oluşan hasarlar neden olabilir. Konuşma yetisini kontrol eden konjenital zayıflık genetik olarak açıklanabilir. Çocukta gelişen depresyon, kaygı korku da kekemeliği etkiler. Bu tür çocuklarda kekemelik sık ortaya çıkar. Çocuklarda perinatal beyin hasatları, toksitoz, hemotolik hastalıklar, doğumda gerçekleşen asfiksi, doğum travması gibi nedenler yüzünden kekemelik oluşabilir. Çocukta gelişmemiş ritim duyusu, genel motor becerilerin zayıf olması kekemeliği tetikler. Günümüzde çocukların bu zayıf yönünü daha da zayıflaştıran bilgisayar teknolojileri gelişmiştir. Görsel ve duyusal olarak becerilerini azaltacak bilgisayar oyunları ve programların sık kullanılması ile kekemelikte artış gözlemlenmektedir. Beynin 5 yıllık süreçte yani çocuk 5 yaşına gelene kadar video oyunları ve bilgisayarlarla vakit geçirmemesi gerekir. Bu süreçte beynin fonksiyonları gelişim evresindedir. Tamamlanma 5 yıl sürmektedir. Çocuklarda Kekemelik Nedenleri arasında ciddi olan bulaşıcı hastalıklar da vardır. Zehirlenme, raşitizm hastalığı, kafaya gelen darbeler, duygusal şoklar uzun süreli kekemeliğe yol açar.

Çocuklarda Kekemelik Belirtileri

Çocuk, söylemek istediğiniz tam olarak ifade edemez, sözel kasılmalar ve sözlü konuşmada solunum bozukluğu eşlik eder. Konuşma hareketlerle tamamlanmaya çalışır. Çocukta Tonik konuşma krampları oluşur. Dudak dil ve yanak kas tonusunda artış konuşma sırasında kesintilere yol açar. Bireysel olarak seslerin- hecelerin tamamlanamaması veya tekrarlanması söz konusudur. Konuşma nöbetlerinin sıklığı, konuşma hızı ve özellikleri, solunum ses değerlendirmesi doktorlar tarafından yapılır. Kekemelik ile ilgili, motor konuşma bozuklukları, logofobi tespit edilir.

Çocuklarda Kekemelik Tedavisi

Kekemelik tedavisi ise oldukça karmaşık bir süreç gerektirir, pedagojik ve psikolojik çalışmalar, terapilerle dolu bir süreç gerekir. Konuşma bozukluklarını ortadan kaldırmak için, konuşma nöbetlerini ve iletişim bozukluklarını ortadan kaldırmak için kompleks bir çalışma gerekir. Çalışmalarda amaç; merkezi sinir sistemini güçlendirmektir. Bu nedenle Rekreasyonel ve terapötik psiko terapi çalışmaları yapılır. Kekemeliği engellemek için, hamilelik döneminden başlamak, hamileliğin seyrini takip etmek, çocuk doğduktan sonra onun zihinsel ve fiziksel rahatını sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Çocuklar 5 yaşına kadar video oyunları ile haşır neşir olmamalıdır.