Bebek ve Çocuklarda El Ayak Bakımı ve Temizliği

/ 22 Ocak 2020 / / yorumsuz
Bebek ve Çocuklarda El Ayak Bakımı ve Temizliği

Temizlik Alışkanlığı Kazanmak Neden Önemlidir?

Temizlik alışkanlığı hem çocuklar hem bebekler hem de yetişkinler için çok önemlidir. Sosyal hayata uyum sağlamak amacı ile temizliğe dikkat etmemiz gerekmektedir.

Temizliğin temeli, mikropların vücudumuza bulaşmasını engellemek ve çevreye yayılmasının önüne geçmektir. Eğer gerekli önlemler alınır ve mikroplardan uzak durulur ise çok sayıda hastalığın da önüne geçilmiş olur.

Zararlı mikropların yaşayabilmesi için ihtiyaç duydukları tüm alan ve imkanlar insan vücudunda mevcuttur. İnsan vücuduna bulaşan mikroplar, uygun ortamı yakaladıklarında hızla çoğalırlar. Bulaştıkları vücut yeterince sağlıklı değil ise vücut hasta olmak için hazırlanıyor demektir. Bu sebeple çocukların temizliğine normalden daha fazla dikkat etmek gerekir.

Bebek ve Çocuklarda El Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde temizlik en önemli noktalardan biridir. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda el temizliği alışkanlığı kazandırılması, dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bebeklerde el yıkama bir yaşından sonra başlar. Başlarda taklit olan bu davranış, tekrarlandıkça alışkanlık haline gelir.

Bebekler her şeyi elleri ile keşfederler ve sonrasında ellerini ağızlarına götürebilir ya da gözlerini ovuşturabilirler. Bu durumlarda mikroplardan bebeğinizi uzak tutmak için, her seferinde yeni bir bez ile bebeğinizin ellerini sabunlayıp, durulamanız gerekir. Eller iyice açılmalı, parmak araları güzelce temizlenmelidir.

El temizliği ve bakımında tırnaklar da büyük önem taşır. Bebeğinizin yüzünü çizmesini önlemek için tırnaklarını düzenli kontrol etmeli ve uygun zamanlarda kesmelisiniz. Bebeğiniz alışana kadar, tırnaklarını uykudayken kesebilirsiniz. Banyodan sonra yumuşamış tırnakları kesmek daha doğru v kolaydır. Tırnağın ete batmaması için tırnakları düz bir şekilde kesmeniz gerekmektedir. Tırnaklar kesildikten sonra silinmelidir. Tırnağın uzama zamanına bağlı olarak haftada bir ya da iki kez kesilebilir.

Bebek ve Çocuklarda Ayak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ayak bakımında da dikkat edilmesi gereken noktalar el bakımındaki noktalar ile hemen hemen aynıdır. Parmak aralarının temizliğine özellikle dikkat edilmelidir. Temiz bir bez ile temizlik yapılmalıdır. Tırnaklar yine düz bir hat şeklinde kesilmeli ve kesildikten sonra silinmelidir.