Baharatların Faydaları

/ 28 Eylül 2020 / / yorumsuz
Baharatların Faydaları

Sağlığımız için baharatları yemeklerimizde özellikle tercih etmeliyiz. Birbirinden güzel baharat dükkanları gezdikten sonra bu baharatlarla ne gibi yemekler yapacağınıza ve nasıl tadlar ortaya çıkacağını hemen denemek isteyeceksiniz.

Baharat Uzak Doğuda kullanılmaya başlanmış ve zamanla tüm dünya da yayılmaya başlanmıştır. Baharatlar sadece yemeklerde kullanılmakla kalmamış ayrıca bunlar gibi iyileştirici özelliği olan ilaç yerine geçip insanlara fayda sağlamıştır. Zencefil ve karabiber gibi baharat çeşitleri eski dönemlerde de şimdiki altın kadar değerli olduğu açıklanmıştır. Bundan dolayı da tüm toplumların hem ekonomisinde hem de besin kaynakları arasında başta yer almaktadır.

Neden Baharat Tüketmeliyiz?

Baharat eski çağlardan bu yana sofraların lezzetini arttırmaya yarayan ve sağlık için kullanılan tozlardan biridir. Baharatların yemeklerdeki önemi kadar sağlığımız için önemi de oldukça çoktur. Baharatların birçoğu antiseptik özelliğe de sahiptir. Yani insan vücuduna girerek, hastalıklara neden olan virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalara karşı bizleri korumaya destek olurlar. Özellikle tuzsuz yemek yemek zorunda kalan kişiler için yemeğin lezzetini arttırmada baharatlar harika bir seçenektir. Baharatlar iştahı açtığı gibi sindirim sistemimize de oldukça fayda sağlamaktadır. Yemeklerde tad ve renk, koku ve tadının daha iyi olmasını sağlayan baharatlar bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği gibi bazı kanser hastalıklarda olumlu etkilere neden olduğu da araştırmalara konu olmuştur.

Kekik

Bağışıklık sistemine yardımcı olan kekiği sabah kahvaltıda yumurtanın üzerine serpiştirip tuz yeme isteğini de kesebilirsiniz

Karabiber

Güçlü bir antioksidan olan karabiber, vücudumuzda hastalıklara karşı korur ve iltihaplanmaların önüne geçer. Besinlerin daha hızlı bir şekilde emilmesine yardımcı olur karabiber sindirim sistemimizi olumlu ve başarılı olarak etkiler.

Mide rahatsızlığı olan kişiler, gastriti ve reflü gibi sindirim sistemi sorunları olanlar yaşayan insanlarda bireylerde karabiber kullanımına dikkat etmelidir. Ayrıca bazı alerji ilaçlarına karşı olumsuz etki oluşturacağından bu tarz ilaçlar kullanan kişiler tüketirken doktora danışmalıdır.

Tavsiye

Alıç Meyvesinin Faydaları