Algı Bozukluğu Nedir? Algı Bozukluğuna Neden Maruz Kalırız?

/ 23 Temmuz 2019 / 1 views / yorumsuz
Algı Bozukluğu Nedir? Algı Bozukluğuna Neden Maruz Kalırız?

Algı, zihindeki alıcıların almak istediği ya da empoze edilen şeyin saklanması ve sonuç olarak hareket ve tepkilere neden olmasını sağladığı bir psikolojik eylemdir. Algı yönetimi, irade olarak da tabir edilmektedir. Kişide kendi iradesi ile psikolojik tepkiler verememesi ya da zayıf bir şekilde vermesi, algısızlık veya algı komplikasyonu yani algı bozukluğu olarak ifade edilir. Algı bozukluğunun en büyük nedeni, irade kontrolünün tam olarak kişinin elinde olmaması ya da kısmen olmasındandır. Bu da, psikolojik veya bilişsel problemlerden kaynaklanır. Özellikle küçük yaşta elde edilemeyen öz güven eksikliği veya güven kaybı, buna neden olabilmektedir.

Algı Bozukluğu Tam Olarak Nedir?

Kişinin beyin motor kabiliyetini tam ya da kısmi olarak yitirmesi ve buna bağlı olarak idrak, muhakeme, çözümleme ve diğer güçlü yetilerini kaybetmesi durumuna algı bozukluğu denir. Algı bozukluğunun temelinde, kişinin psikolojik ve bilişsel güdüleri altında yatan nedenler vardır. Bir kişi, psikolojik olarak bazı olumsuzluklara sahip ise ya da bilişsel zekası algı kapasitesini etkiliyorsa; bu durumda algı bozukluğu meydana gelir.
Algı bozukluğu sürekli ya da geçici olabilmektedir. Bu durum, kişinin içerisinde bulunduğu psikolojik ve ruhsal metafiziğin değişmesine veya sonlanmasına bağlıdır. Bu durumda, kişi artık algı bozukluğunu sonlandırabilir ve algı gücünü tekrar canlı tutabilir.

Algı Bozukluğuna Neden Maruz Kalırız?

Algı bozukluğuna neden olan bir çok etmen vardır. En önemlisi psikolojik tepkilerdir. Kişide meydana gelebilecek herhangi bir sinirsel aktivite, doğrudan algıları etkiler ve bu da olumsuz bir psikoloji durumunda algı bozukluğuna neden olabilir. Algı bozukluğunun genetik faktörü olsa da, bu ihmal edilebilecek düzeydedir ve ebeveynlerdeki algı bozukluğu çocukta ancak ve ancak çevresel faktörler olarak kendini gösterir. Doğduktan sonra ortam değiştiren çocuklar, ebeveynleri ile aynı duruma sahip olmazlar.