Açık Yaraların Pansumanı Nasıl Yapılır?

Birçok ameliyattan sonra yaralar açık bırakılarak kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli konu dokunun mikrop kapmasını önlemektir. Açık yaralara yapılan pansumanlar yaranın daha hızlı ve enfeksiyon kapmadan iyileşmesi amacıyla yapılır. Yaranın hangi bölgede olduğu çok önemlidir. Elde ayakta olan yaralar dışarıdan gelen mikroplara açıktır. Genital ve makat bölgesindeki yaralar ise vücut içinde ki bakterilerin tehlikesindedir. En tipik örnek olarak kıl dönmesi ya da koter sonrası yakılan makat bölgesinde oluşan yaralar dışkılama sırasında enfeksiyon kapabilir.
Açık yaraların pansumanı yaranın derinliğine göre acılı olabilir. Bu acıyı azaltmanın çeşitli yolları vardır. Ağrı kesiciler acıyı bir nebze dindirse de tam olarak etkili olmazlar. Bunun yerine lokal anestezik kremler işe yarayabilir. En bilinen anestezik anestoldür. Anestol pomad krem sürüldüğü bölgede 2 3 dakika içerisinde etkisini gösterir ve bölgeyi uyuşturur. Özellikle makat ve genital bölgede yapılacak pansuman uygulamaları öncesinde kullanılırsa hasta çok rahat eder. Anestol krem açık yaranın üzerine uygulandıktan sonra serumlu su ile yara temizlenir. Ardından mikrop kapmasını önlemek için baticon sürülür ve üzerine gazlı bez konduktan sonra en üst kısmı flaster isimli büyük band ile kapatılır.

Ameliyat sonrasında ki yaraların daha hızlı iyileşmesi için kullanılan furacin merhem pansumanlarda mikrop kırıcı merhem olarak da kullanılmaktadır. Pansuman esnasında bir katman olarak furacin sürülüp üzeri gazlı bezle kapatılırsa ameliyat yaraları mikrop kapmadan daha hızlı bir şekilde iyileşir. Özellikle su toplamış sancılı yaralarda oldukça faydalıdır. Son olarak pansumanlarda ki en büyük sıkıntı olarak yaşanan gazlı bezin yaranın üzerinden alınması sırasında ki acı için bir fısfıslı spreyin içerisine ılık su koyup çekmeden önce gazlı beze sıkarsanız daha rahat gazlı bezi yaranın üzerinden uzaklaştırabilirsiniz.
Yorum yaz