İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Görülmesi Gereken 20 Mezartaşı
İstanbul arkeoloji müzeleri’nde görülmesi gereken 20 mezartaşı İstanbul Arkeoloji Müzeleri, sayısız eseri barındıran ve tarihin derinliklerine ışık tutan nadir müzelerden biridir. Müze, antik uygarlıkların izlerini taşıyan mezartaşlarıyla da dikkat çekiyor. Bu listede, müzede sergilenen en ilginç ve etkileyici mezartaşlarını derleyerek sizlerle paylaşıyoruz. Açıklamalarda ise mezar taşlarının üzerindeki yazıtlara ve detaylarına yer verdik.
1. Yeni Krallık Dönemi (MÖ 1550-1070) – Luksor
Bu mezartaşı, marangozlar loncasına ait olup, üst kısmında iki buğday başağı arasında doğramacı kalemi tutan Amon-Mose ve karısı yer almakta. Karşılarında oğulları Honsu, armağanlar sunarken resmedilmiş. Alt kısımda ise bir çift, oğulları ve kızları tarafından onurlandırılmaktadır.
2. Ptolomeler Dönemi (MÖ 332-30) – Mısır
Tanrı Min-re’nin rahibelerinden Takerseb’in, sağdan Osiris, Min, Horus, Anubis, İsis ve Metis’e kurban sunuş sahnesi yer almakta.
3. Yeni Krallık Dönemi (MÖ 1550-1070) – Mısır
Memfis Plah Tapınağı sanatçılarından Yeye ve Neye’ye ait bu mezartaşı, tanrı Osiris’e ve ölülere armağan sunulmasını anlatıyor.
4. Titus Flavius Surillio’nun Mezar Steli – Roma Dönemi (MS 3. Yüzyıl)
Bu mezar taşı, ölülerin tanrısal ruhlarına adanmıştır. “Titus Flavius Surillio, 18 yıl askerlik yapmış ve 40 yıl yaşamıştır. Bu steli meslektaşı Aurelius Zanaks ona dikmiştir.”
5. Geç Helenistik-Erken Roma Dönemi – Nikomedia (İzmit)
Bu mezar taşı, Hygeia’nın annesi Artemeisia ve Acyda ile Iulius için yapılmıştır. Yazıttaki “Elveda” mesajı, dönemin mezar taşlarında sıkça karşılaşılan bir veda sahnesi.
6. Lukius, Alypos ve Khrysa’nın Mezar Steli – Nikomedia (Roma Dönemi)
Bu mezar taşı, Publius’un kardeşi Lukius ve Alypos’un anısına, hayatta olan annesi Khrysa için diktiği bir anıt olarak öne çıkmaktadır.
7. Narkissos’un Mezar Steli – Roma Dönemi (MS 2-3. Yüzyıl)
Sinop’ta bulunan bu mezartaşı, Narkissos’un birçok meziyetini öven bir yazıt içerir. “Ey her şeye boyun eğdiren kıskançlık! Hades’i değil, seni kötü bir şekilde sınıflandıracağım” ifadesi oldukça dikkat çekicidir.
8. Piramit Biçimli Mezar Steli – Arkaik Dönem (MÖ 5. Yüzyıl)
Sinope’den (Sinop) çıkan bu mezar taşı, Karia’lı Nadüs’ün kızına aittir. Mezartaşındaki yazıtlarda, bakire gençliğini terk eden kızın anısına duyulan merhamet vurgulanmaktadır.
9. Gladyatör Mezartaşı – Roma Dönemi (MS 2. Yüzyıl)
Tralles’de (Aydın) bulunan bu mezar taşı, “Mentor” isimli ünlü bir gladyatörün öyküsünü anlatır. Mezartaşındaki yazıt, Mentor’un Amarantos tarafından öldürüldüğünü belirtmektedir.
10. Narkissos’un Mezar Steli – Roma Dönemi (MS 2-3. Yüzyıl)
Selanik’te bulunan bu mezartaşı, Lakedaimonia’lı Sekutor Nikephoros’a, diğer adıyla Narkissos’a ithafen dikilmiştir. Mezar taşında, vedalaşma sahnesi oldukça etkileyici bir şekilde anlatılmıştır.
11. Dioskourides’in Mezar Steli – Helenistik Dönem (Sidon, Lübnan)
Bu mezar taşı, Psidia-Balboura’lı Dioskourides’e aittir. Mezar taşında, Dioskourides’in müttefik kuvvetlerin sancaktarı olduğuna vurgu yapılmaktadır.
12. Daskylaion Mezartaşı – Anadolu-Pers Dönemi (MÖ 5. Yüzyıl)
Bu mezartaşı, Pers İmparatorluğu dönemine ait olup, Daskylaion’da (bugünkü Türkiye’nin kuzeybatısı) yer almıştır.
13. Veda Sahneli Mezar Steli – Amisos (Samsun) (MÖ 5. Yüzyıl Sonları)
Klasik Dönem’e ait bu mezar taşı, Amisos kentinden gelmektedir ve veda sahnesiyle dönemin cenaze ritüellerini gözler önüne sermektedir.
14. Attika Tipi Mezar Taşı – Helenistik Dönem (MÖ 3. Yüzyıl)
Bu mezar taşı, “Nikon oğlu Thrason”a ait olup, Beyazıt bölgesinde bulunmuştur.
15. Trakya Süvarisi Betimli Mezar Taşı – Geç Helenistik Dönem (MÖ 1. Yüzyıl – MS 1. Yüzyıl)
Şehzadebaşı’nda bulunan bu mezar taşı, süvari figürüyle dikkat çekmektedir.
16. Eubios Kızı Platthis’in Mezartaşı – Helenistik Dönem (MÖ 3-2. Yüzyıl)
Beyazıt’ta bulunan bu mezar taşı, Platthis isimli bir kadına aittir. Kabartmalarında doğu geleneklerinden esinlenilen şemsiye motifi bulunmaktadır.
17. Romalı Asker Aurelius Surus’un Mezartaşı – Erken Roma Dönemi (MS 1. Yüzyıl)
Lejyoner Aurelius Surus’a ait bu mezar taşı, onun 18 yıl süren askeri kariyerine ve sadık hizmetine vurgu yapmaktadır.
18. Astronomi Bilgini Theodotos’un Mezartaşı – Helenistik Dönem (MÖ 2. Yüzyıl)
Bu mezar taşı, Theodotos isimli bir astronomi bilgini tarafından yapılmış olup, güneş saati ve küre figürleriyle dikkat çekmektedir.
19. Lollia Salvia’nın Mezartaşı – Helenistik Dönem (MÖ 2-1. Yüzyıl)
Unkapanı’nda bulunan bu mezar taşı, varlıklı bir kadının anısına yapılmış olup, kadının sosyal statüsü kabartmalarla anlatılmaktadır.
20. Apollonios’un Kızı Stratonika’nın Mezartaşı – Helenistik Dönem (MÖ 3. Yüzyıl)
Altıyol’da bulunan bu mezar taşı, Stratonika adlı genç bir kadının anısına yapılmıştır. Yazıtlarda ,İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Görülmesi Gereken 20 Mezartaşı onun nişanlısı tarafından düğün yerine Hades’e yolcu edildiği anlatılmaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri, bu eşsiz mezartaşları ile ziyaretçilerine antik dünyadan etkileyici hikayeler sunmaktadır. Her biri, geçmişin kültürel, dini ve sosyal yapısına ışık tutan bu mezartaşları, tarihseverler için mutlaka görülmesi gereken eserler arasında yer alıyor.
Yorum yaz