Geri Dönüşüm Nedir?

/ 10 Mayıs 2022 / / yorumsuz
Geri Dönüşüm Nedir?

Geri Dönüşüm Nedir?

Geri dönüşüm nedir? Sorusunda geri dönüşüm, kullanılmış ve kullanılmayan malzemelerin yeniden işlenerek tüketicilere geri verilmesi işlemidir. Malzemeler geri dönüştürülebilir. Pet şişe, araba lastiği, kırık cam, mermer parçaları, yani son kullanma tarihi geçmiş ürünler olarak bertaraf edilebilir. Geri dönüşüm, yeniden kullanılabilir atıkların fiziksel ve kimyasal işlemlerle ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesiyle sağlanır. Geri dönüşüm, kaynakların kötüye kullanılmasından kaçınmaktır. Bu, atık miktarını azaltır. Çevre konusunda ciddi bir adım atılmasına yönelik olumlu girişimlerdir.

Geri Dönüşümün Önemi

Kâğıt, karton, cam, plastik, metal gibi geri dönüşüm süreci sayesinde bu malzemeler sadece doğayı değil çevreyi de koruyor. Bu sayede ithal edilen hurda malzemeler için ödenen döviz miktarı azaltılmakta ve enerji tüketimi önemli ölçüde azaltılmaktadır. İşlevini kaybetmiş ve kullanılmış kâğıtların geri dönüştürülmesiyle hava kirliliği, su kirliliği ve su tüketimi gibi maliyetler önemli ölçüde azaltılabilir. Araştırmalar, kâğıt hamuruna bir ton geri dönüştürülmüş kâğıt eklemenin 78 ağacın kesilmesini engelleyebileceğini gösteriyor. Geri dönüşümün önemi ile ilgili karşılaştığımız bazı noktalar şunlardır:

  • Doğal kaynakların azalmasını büyük ölçüde engeller.
  • Enerjiden tasarruf edin.
  • Çöp miktarı azalır ve doğa daha temiz hale gelir.

Geri dönüşüm nedir?

Atıkları ortadan kaldırılarak  atıkları azaltma işlemi geri dönüşüm nedir? sorusunun önemli bir cevabıdır. Hammadde tüketimini azaltır ve bu nedenle doğrudan ekonomik verimliliğe katkıda bulunur. Enerji tasarrufu sağlar ve gereksiz enerji tüketimini önler. Geri dönüşüm, atık toplayanlar için yeni iş fırsatı yaratılmasına, istihdamın arttırılmasına ve işsizlik oranının azaltılmasına ek olarak ekonomik faydalar sağlıyor.

Geri Dönüşümün Çevreye Olan Katkısı

Geri dönüşüm ağaçları, mineralleri ve su kaynaklarını korur. Bu nedenle, tüm bu “kirlilik kaynaklarına” yeni bir sayfa yönlendirilecektir. Tüketim malları üretmek için yeni hammadde arayışları ortadan kaldırılarak hem hava hem de çevre kirliliği önlenir. İnsan sağlığına zararlı, doğayı destekleyen, sağlığa katkı sağlayan çöp atıklarını ortadan kaldırır. Geri dönüştürülebilir ürünler nelerdir? Sorusunu çevreye duyarlı bireyler merak ediyor.

Elbette çoğu kişi geri dönüşüm yapılırken nelerin yeniden kullanılabileceğini merak eder. Kâğıt, metal ve cam geri dönüşümde sık olarak bilinir. Geri dönüştürülmüş diğer ürünlerden bazıları alüminyum, bakır, demir, beton, plastik, piller, motor yağları, akümülatörler, organik atıklar, tekstil ürünleri, bazı ahşap ürünler şeklinde sayılabilir.

Çevremizde birçok çöp kutusu var. Hastanede, mahalleler arasında, AVM’de kısacası her yerde bulunuyor. Bu çöp kutularındaki çeşitli ifadeler dikkatleri üstüne çekiyor. Kâğıt, cam, plastik… Her malzemenin özelliklerine göre geri dönüşüm işlemi uygulanmaktadır. Sorusu için nasıl yapılacağı da merak konusudur.

Kâğıt geri dönüşümünde, önce sudaki liflerinden ayrıştırılır. Elyaf içermeyen yabancı maddelerin temizlenmesi için bir işlem vardır. Bitmiş kâğıt lifleri, geri dönüştürülmüş kâğıt üretiminde kullanılır. Elbette kullanılmış kâğıt sürekli olarak geri dönüştürülemez. Her geri dönüşüm yaptığınızda, bu liflerin boyu kısalır, yabancı madde eklenir ve lifler bağlanır. Aksi takdirde, yeni kâğıt yapamazsınız. Özetle geri dönüştürülmüş her malzemenin özelliklerine göre farklı geri dönüşüm yöntemleri vardır ve bu yöntemler farklıdır.

Tavsiye

Metaverse Nedir?