Uçaklarda Kullanılan Yakıt Nedir?

Uçaklarda Kullanılan Yakıt Nedir?
Uçaklarda kullanılan yakıt nedir? Sorusunda bir uçağın termal dengesini korumak diğer ulaşım araçlarına göre daha çok zor olmaktadır. Bu nedenle havacılıkta kullanılan yakıt türü diğer ulaşım araçlarından farklıdır. Havacılıkta, çoğu jet motoruyla çalışan uçak, Jet A1 adı verilen bir yakıt türü kullanır.
Bu yakıtın ana bileşeni kerosendir. Kerosen havacılık endüstrisinde çok önemli ve yanıcı bir hidrokarbon çözümüdür. Kerosen çok önemli bir sıvıdır ve düşük sıcaklıklarda donma veya akışkanlığını kaybetmez. Kerosen sadece havacılıkta değil, sanayide, ısıtmada ve aydınlatmada da kullanılmaktadır. Kerosen yaygın olarak halk arasında parafin yağı olarak bilinir. Bu sıvının da birçok özelliği vardır.
Jet A1 yakıtından kısaca bahsedilecek olursa; ana bileşeni kerosen maddesi olan ve bugün dünya çapında jetle motorlu yolcu ve kargo gemilerinde sıkça kullanılan yakıt türü bilinir. Jet A1’in ana bileşeni olan kerosen, aslında yanıcı bir hidrokarbon çözeltisidir. Yunanca “keros” kelimesinden türetilen kerosen, halk arasında “parafin yağı” adı verilen bir yağ bileşenidir.
Uçaklar Ne Kadar Yakıt Tüketir?
Uçaklarda kullanılan yakıt nedir? Sorusunda uçak, hedefine hızlı bir şekilde ulaşabilen bir araçtır. Uçakla seyahat ederken herkes uçağın ne kadar yakıt kullanacağını düşünür. Yakıt tüketimi, uçağın performansına, verimliliğine ve ağırlığına bağlıdır. Motor, yakıt ekonomisi açısından uçağın en önemli parçasıdır. Bir uçak yakıt deposunun kapasitesi, uçağın menziline bağlıdır.

Örneğin Boeing 747 ile 737 yakıt tankları arasında büyük bir fark bulunur. Boeing 747- 400 tipi uçak 216.840 litre, 737- 400 ise 26.170 litre yakıt hacmine sahip olarak bilinir. Boeing 747 uzun menzilli bir jumbo jet iken, Boeing 737 kısa menzilli kullanım için tasarlanmıştır. Motor, bir uçağın yakıt tüketiminde önemli bir rol oynar. Boeing 747- 400 uçağının dört motoru vardır. Boeing 737- 400 uçağının sadece iki motoru bulunur. Bu motorlar, uçaktaki yükü eşit olarak paylaşır.
Yerde Yakıt İkmali Ve Havada Yakıt İkmali
yerde bir uçağa yakıt ikmali yapılırken güvenlik ve önlemler çok önemlidir. Pilotun yakıt ikmali ile ilgili talimatı olmadan asla hiçbir şey yapılamaz. Yakıt ikmalinden önce, itfaiyeciler uçağın etrafında bulunur ve çıkış kapısının hemen yanına bir merdiven kurulur. Yakıt ikmali sırasında uçak park edilmeli ve motor durdurulmalıdır. Tüm önlemler alındıktan sonra, uçağın kanadına yakıt ikmali yapılabilir.
Uçaklarda Kullanılan Yakıt Nedir?
Havadan yakıt ikmali, yakıtın bir uçaktan diğerine pompalanmasıdır. Her şeyden önce, havadan yakıt ikmali için yüksek irtifalar sağlanmaktadır. Yakıtı sağlayan uçağın pilotu, yakıtı alan uçağın pilotu ile iletişim kurar. İki uçak iletişim kurduktan sonra hızı ve konumu ayarlanır. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra yakıt ikmali yapan uçakta, kanat ucundan ya da gövde altından uzun bir hortum açılır. Hortumun ucunda bir sepet veya drog bulunur. Alıcı pilot, hortumu uçağa bağlar ve bir sepet veya drogu içine çeken bir sonda kullanarak yakıt ikmali yapar. Yakıt ikmali tamamlandıktan sonra; yakıt ikmali yapan uçak, sondadan bir hortum çekerek yakıt ikmalini tamamlar ve uçaklar birbirinden ayrılır.
Yorum yaz