Prematüre Bebek Nedir?

/ 18 Mart 2022 / / yorumsuz
Prematüre Bebek Nedir?

Prematüre Bebek Nedir?

Prematüre Bebek Nedir? Her kadının özünde anne olmak vardır sözü abartı olan bir ifade değildir. Nitekim anne olmaya karar verenlerin ve hamile kalanların karşısında dokuz ay süren bir yol vardır. Ama tam da burada hiç istenen bir durum olmakla beraber prematüre bebek kavramı insanların karşısına çıkar. Bilmeyenler için prematüre bebek nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise şu şekilde bir açıklama yapılabilir.

En basit ifade ediş biçimi ile erken doğan bebeklere prematüre bebek denilir. Yani erkek çocuklarında dokuz ay, kız çocuklarında dokuz ay 10 günde bebeğin dünyaya gelmesi gerekir. Bu süreden önce gelen tüm bebeklere prematüre bebek denilir. Bu kavram da kendi içinde alt başlıklara ayrılır. Geç pretern bebekler 34 ile 36 hafta arasında bir diğer ifade ediş biçimi ile sınırda doğan bebeklerdir. 32 ile 34. hafta arasında doğan bebeklere orta preten bebekler denir. 32. haftadan çok daha önce doğan ve bu bağlamda da ciddi riskler içeren bebeklere ise erken pretern bebekler denilir.

Prematüre Bebeklerde Görülen Özellikler

sorusunun yanıtını üstte bu şekilde verdikten sonra şimdi de bu bebeklerde görülen özellikleri belirtmek gerekir ise en baştan ifade edilecek olan olgu bu bebeklerin hepsinin kilosunun doğal olarak olması gerekenden düşük olduğudur. Vücut küçük olduğu baş büyüktür ki bu da kimi zaman hidrosefali gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu tür bebeklerde ne zaman doğduğuna göre değişmekle beraber sıklıkla nefes darlığı ve soluk almakta sorunlar görülebilir.Yumma ve emme refleksleri düşüktür. Zorlanırlar. Tüm vücutları kaplayan sarı tüyleri vardır. Zaman içinde bu tüyler dökülür. Vücut ısıları düşük olur. Vücutları istenen gelişimi sağlamadığı için biraz daha farklıdır. Bu bebekler özel bir küvezde tutulur ve gelişimlerinin normal hale gelmesi sağlanır.

Prematüre Doğum Risk Faktörleri Nelerdir?

Şimdiye kadar  ve bu tür bebeklerde görülen özellikler hakkında bilgi verdikten sonra prematüre yani erken doğuma yol açan faktörler hakkında bilgi vermek gerekir ise o noktada şunlar söylenebilir: İkiz ya da üçüz gebeliklerde anne adayının durumuna göre bu tür durum sıklıkla görülebilir. Bunun yanı sıra daha önce benzer bir biçimde doğum yapanlar, sigara, alkol ya da uyuşturucu alışkanlığı olmak, diyabet, tansiyon gibi kişinin sağlık sorunlarının olması, hamile olan kişinin aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olması, çok sayıda düşük yapılması