Kolajen ve Jelatin Arasındaki Farklar

Kolajen ve jelatin sağlık arasında en çok duyulan en popüler iki besin takviyesi. İkisinin de sağlığa yararları oldukça çoktur. Ayrıca çorbalardan tatlılara kadar pek çok tarifte de tercih ediliyor. Fakat pek çok benzerlikleri olmasına rağmen de pek çok insan ikisi arasındaki farkı bilmiyor ve hangisinin daha iyi bir seçenek olduğunu araştırmaktalar.
Kolajen ve Jelatin Arasındaki Farklar Nelerdir?
Jelatin bir hidrolize kolajen formudur yani aslında kolajenin parçalanmış olan temel bir parçasıdır. Kolajen bedendeki en çok var olan proteindir ve bağ dokuların büyük bir parçasıdır, toplam beden kütlemizin dörtte birini oluşturur.
Kolajen sağlıklı bir cilt, kaslar, tendonlar, eklemler, kemikler ve diğer dokular için hem bireylerde hem de hayvanlarda olması gerekir. Yani onu yeterince üretmediğimizde, sağlığımız hasar görür. Kolajen beden içerisinde yırtıklar olur ve zamanında geçer ve uzun zincirli proteinlerinin orijinal amino asitlere dönüşümü sağlanır ve daha sonra bunlar emilerek beden boyunca kolajen sentezinde kullanılırlar.
Kolajen ve jelatinin yararları hemen hemen aynıdır. Çünkü aynı amino asitlere sahiptirler. Fakat kullanımları biraz farklı ve bazı insanlar jelatin daha kolay sindirebiliyorlar. Kolajeni pişirmek jelatin elde etmeniz eolanak sağlar ve sadece jelatin sıcak suda çözünür. Suyla karıştığı zaman jel benzeri bir yapıya bürünür fakat kolajen bu özelliği göstermez. Yani jelatinin yemekte kullanımı daha kolaydır ve kendi jelleriniz ile yoğunlaştırıcı soslarınızı üretmenize yardımcı olur.

Hayvan parçalarını kolajenden jelatine dönüştürmek için kolajenin bağlarını koparacak bazı süreçler kullanılırlar ve belli amino asitlerin salınımı yardımcı olurlar. Jelatinin çıkarılması gıda sanayisinde genelde sıcak su ve asit solüsyonları yapılır. Sonrasında filtreleme, temizleme ve sterilizasyon süreçleri ile kuru, son ürün yapılır. Birçok gıda ve besin ek olarak olduğu gibi ne kadar az işlenirse sağlık için o kadar olumlu etki eder. Jelatini ne kadar düşük sıcaklıkta elde ederseniz bozulma o kadar az olur ve böylece doğal peptit yapısı korunarak yarar sağlar.
Yorum yaz