İlk Yardım Nedir ve Nasıl Yapılır?

/ 28 Nisan 2020 / 1 views / yorumsuz
İlk Yardım Nedir ve Nasıl Yapılır?

İlk yardım kaza geçiren ya da kalp krizi gibi ciddi hastalık geçiren biri ile karşılaştığınızda ani yapılan ilk müdahaleye denir. Aynı zamanda bu kaza veya hasta olan kişide de yapılan ilk müdahaleler bilgili kişilerce yapılmalıdır. Yanlış yapılan ilk yardım ölüm ile sonuçlanabilir.

İlk yardımın önemi

Hayat kurtarmak için yapılan acil müdahaleler ilk yardım kapsamında sayılmaktadır. İlk yardım eğitimi alan bir kişi, acil müdahale edecek kimse yok ise ambulans gelişini beklerken; hayatı tehdit eden bir olay veya yaralanma sırasında ilk yardım yapmasında bir sakınca yok.

İlk yardımın amacı hayatı korumak, olay sonrası oluşabilecek zararları önlemek ve iyileşmeyi sağlamak. Gerek kendi hayatınız gerekse başkalarının hayatları için.

İlk yardımda, duran ABC hava yolu, solunum ve dolaşımı harekete geçirmek oldukça destek sağlamaktadır.

İlk yardımda, doğru teknik bilgi ile iyileşme pozisyonu, daha fazla yaralanmayı en aza indirmeyi amaçlamaktır.

İlk Yardımın Amaçları

  • İlk yardımın amaçların başında yer alan hayatı korumak ve kurtarmak en temel amaç olarak sayılmaktadır.
  • İlk yardımın amacı daha fazla zararı sebebiyet vermemek için; yaralı stabil tutulmalı ve sağlık personelleri gelmeden önce yaralının pozisyonu değiştirilmemeli.
  • Mağduru zarardan ve kaza yerinden uzak tutmak gereklidir.
  • Sağlık personelleri gelene kadar bekleme anında ilk yardım tekniklerini uygulamak, onların vücut sıcaklığını kontrol ederek stabil hale getirmek, kuru kalmasını sağlamak, herhangi bir kanama durumu varsa hemen önlenmeli. Kanamanın durması için baskı uygulamak gereklidir.
  • İyileşmeyi sağlamak için bandajlama uygulaması yapmanız gerekebilir.

İlk Yardım Nasıl Yapılır?

İlk yardımda kullanılan en yaygın kelime ABC’dir. Bu, solunum yolu, solunum ve dolaşım anlamına gelir.

Hava Yolu(Solunum Yolu): Hava yolunun açık olduğundan kesin emin  olun. Solunum yollarından kaynaklı boğulma ölüme yol açabilir.

Solunum: Hava yollarının açık olduğu emin olduktan sonra, kişinin nefes alıp veremeyeceğini belirleyerek ve hat da gerekirse nefes almayı sağlayıp sağlayamadığını tespit ediniz.

ABC’yi bir hastayla tespit etmek ve sürdürmek, bir ilk yardımcının eğitimine ve deneyimine bağlı bir durumdur