Hafızanızı Güçlendirmenizi Sağlayan 8 Farklı Teknik

/ 6 Ağustos 2019 / 2 views / yorumsuz
Hafızanızı Güçlendirmenizi Sağlayan 8 Farklı Teknik

Hafıza; bir depo alanı gibidir. Sürekli üzerine bir şeyler koyduğunuzda bir süre sonra en altta kalanlar hafızanızdan silinir. Bu durum hepimiz için aynıdır. Hafızası güçlü olanlar ve hafızasını geliştirmiş olanlar için bu durum farklılık gösterir. Hafızayı güçlendirmek veya doğru teknikler ile hafızanızı güçlendirmek mümkündür. Hafızanızı güçlendireceğiniz ve hafızanızın gelişmesini sağlayacağınız teknikler ile anılarınızın hafızanızda kalmasını sağlayabilirsiniz.

1 ) Bilgi pratiği yapın: Gün içerisinde öğrendiğiniz bilgileri sürekli pratik yaparak hafızanızda bir köşesinde yer edinmesini sağlayabilirsiniz. Bilgileri sürekli tekrar ederek kolayca hafızanıza atabilir ve eski bilgilerin hafızanızdan gitmesini önleyerek yeni bilgileri hafınızda tutabilirsiniz.

2 ) Gittiğiniz yerleri, gördüğünüz alanları unutmamak için sürekli anılarınızda yolculuğa çıkmalısınız. Sürekli yapacağınız yolculuklar sayesinde tüm bilgileriniz pekişecek ve hafızanıza kazınacaktır. Geçmişte gittiğiniz yerleri sürekli hayal ederek hatırlayabilirsiniz.

3 ) Özel detaylar ile kodlayın: Evinizde, iş yerinizde veya gittiğiniz bir şehirde gördüğünüz, kaldığınız yaşadığınız yerleri anıları unutmamak için özel kodlamalar yapın. Mesela evinizdeki bir masa için masanın rengi ile, gezdiğiniz bir şehirdeki anı için şehrin veya semtin adı ile yapacağınız kodlamalar ile bu olayları ve anıları asla unutmayacaksınız.

4 ) Dikkat unsuru; Yapacağınız önemli bir iş öncesinde yaptığınız işlemleri unutmamak için her aşamayı özel bir dikkat ile kodlamalısınız. Elektronik bir cihazı söküp yeniden monte edecekseniz her aşamaya dikkat aşaması olarak ad verebilirsiniz. Böylece hafızanız kendince bir önem sırası belirleyecek ve asla unutmayacaktır. Hepimiz küçükken açtığımız bir teyb veya televizyonun açılma aşamalarını çok detaylı olarak hatırlarız.

5 ) Dominic sistemi: Bu sistemde önemli anları bir harf ve bir sayı ile kodluyorsunuz. Bu sayede hafızanızın bileşenleri bu sayı ve kodları daha kolay kavrıyor. Hafıza kodlara göre çalışan bir sistem olduğu için bu kodlamayı asla unutmuyor. Burada dikkat etmeniz gereken temel nokta kodlamayı doğru yapmak ve doğru harf, sayıları seçmektir.

6 ) İsim ve yüz tanıma sistemi: Hafızamın görsel ve sayısal hafıza olarak iki ayrılır. Görsel hafıza tüm insanlarda daha zayıftır. Bu nedenle insan yüzlerini çok çabuk unuturuz. İsim ve yüz tanıma sisteminde insan yüzlerini isimlerine göre kodlayarak hafızamıza kazıyabiliyoruz. Mesela annenizin ismini değil anne olarak hafızanıza kazımış durumdasınız. Aynı şekilde arkadaşlarınızdan birini de özel bir isimle hafızanıza kazıyabilirsiniz. Hafıza isme odaklı olarak görsel hafızanın çalışmasını sağlar.

7 ) Sesli Sayı sistemi; Çok fazla miktarda sayı ezberlemek istiyorsanız yapmanız gereken sesli sayı sistemini kullanmaktır. Ezberlemeniz gereken bilgileri bir sayı sistemine göre sıralayın ve birinci bilgi için 1 numaralı bilgi olarak ezberlemeye başlayın. Bu sayede hem daha fazla bilgiyi daha kısa zamanda ezberlemiş oluyorsunuz hem de bu bilgileri çok uzun zaman unutmuyorsunuz. Mesela hepimiz ilk okulda birinci derslerimizin adlarını unutmuyoruz. Bu aslında sesli sayı tekniği ile hafızamıza kazınmış olmasından kaynaklıdır.

8 ) Sayı şekil metodu: Ezberlemek istediğiniz bilgileri belirli şekiller ile sembolize ettiğinizde hafızanızda yer etmesi çok daha kolay olur. Şekiller ile sembolize edilmiş öğrenme yöntemi özellikle İngilizce gibi yabancı dilleri öğrenirken kullanılan bir yöntemdir. Sembollere odaklı ezberleme yöntemi de denilen bu yöntemde her bilgi bir şekil ile ifade edilir. Örnek olarak yıldız takımları için küçük ayı veya büyük ayı yıldız takımları denilmesinin temel sebebi daha kolay öğrenmek ve hafızamızda daha uzun süreler yer etmesini sağlamaktır. Benzer örnekler hayatın her veresinde yer almaktadır. Futbolda orta saha kavramı, okulda sınıf oturma planları belirli şekillere göre yapılır. Bu bilgiler çok uzun yıllar hafızanızdan silinmemektedir.